Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

Har hänt 2007

Skogsdag i Herrskogen/ Strömsholm  27:e januari

Sven-Erik Morberg hade med några dagars varsel budat till skogskörning, att släpa fram timmer, fika, grilla korv och ha trevligt! Efter lite telefonterror infann sig ett 20-tal medlemmar i en isande blåst på Sven-Eriks stallbacke och med Tord Högström:s original timmerkälke monterad på sin traktor som han dagen till ära i minus 12 grader hade kört ner från ”Hallsta” – måste ha varit kallt!

Rullade ut i hagen med en timmervagn och Tords ekipage. Sven-Erik hade arrangerat en ”lägerplats” med stubbar och stockar garnerade med granris att slå sig ner på. Vi bjöds på kaffe och korv samt mackor, bakade på mjöl från årets skörd – förstås!

Lastade på timmerkälken med ett par rejäla lass och trots att traktorn inte var utrustad med vare sig kedjor eller slirskydd tuggade den sig fram till upplagsplatsen. Ja – visserligen ville framändan stundtals gå i luften men Delmar med sina 58 kg motverkade detta genom att sätta sig på motorhuven – men så är han ju proffesionell ryttare till vardags!

En del handverktyg från tiden då det begav sig fanns givetvis på plats, men den finaste var en timmersax med en sinnrik ”länkkonsruktion” och som Acke Lundholms farfar en gång hade tillverkat – fungerade alldeles utmärkt!

Dagen avslutades med mera korvgrillning och en massa eftersnack i Sven-Eriks uppvärmda verkstad och vi konstaterade att även om det var lite väl kyligt så hade vi haft en kul dag!

Tack Sven-Erik för ditt spontana och lyckade  initiativ!

Årsmöte. 24:e mars.

Träffen samlade  ett 30-tal medlemmar på Församlingsgården i Dingtuna där vi på planen utanför hade ställt upp ett par traktorer, en med snöplog samt en med flaggstång med Grålleflaggan hissad i topp.

Våra kvinnor Anna-Lisa och Ann-Mari hade bullat upp med fika och läckra mackor som givetvis var bakade på mjöl från förra årets skörd – tack tjejer!

Tord valdes att leda ”förhandlingarna” och informerade om sektionens årsredovisning, ekonomi samt budgetförslaget för 2007.En genomgång av säsongens kalender gjordes och vi konstaterade att det kommer att bli ett digert program att genomföra. En ytterligare aktivitet är dessutom på gång i Fagersta.

Till att vara sektionsledare omvaldes Tord Högström liksom att övriga inom arbetsgruppen även de omvaldes att ansvara för verksamheten ett år framåt. Vi utvalda tackar för förtroendet och lovar göra vårt bästa!

 Ivan Magnusson förde – kraftfullt - fram ett förslag att våra flickor som står för skaffningen på våra träffar med automatik skulle ingå i arbetsgruppen – men blev nedröstad av flickorna själva!

Under lättsamma former fortsatte vi med fika, att titta på inspelade videoband och bildspel från förra årets arrangemang – samt som vanligt, en massa ”surr” om våra Grållar! Erik o Anna-Lisa delade ut och sålde mjölpåsar från skörden

Det hela avslutades med fotografering av hela församlingen på och omkring traktorerna..

Tack till alla som ställde upp och deltog!

Vårbruk, Viggby/ Solvalla, 21 april.

Vårbruket var aviserat till 1:a maj men den osedvanligt tidiga och torra våren gjorde att vi flyttade fram det till i april. Bönderna runt omkring hade sått för länge sedan så vi ville ju visa att grålleklubben var alerta och hängde med – det blev ju trots allt inte så mycket försenat i alla fall!

Vi samlades med fem traktorer hos Acke och kanske ett 20-tal medlemmar.  Erik tog till orda - med ”tordönsstämma” - och informerade om hur Acke ville att vi skulle köra så han fick det som han ville. Det är ju inte bara att ”dra runt” utan det ska ske efter ett visst mönster och under disciplinerade former!

Eftersom det blåste närmast storm var det bara att plocka på sig vintermundering för att klara den isande vinden ute på åkern.

Körde igen slutfårorna och sladdade så det såg acceptabelt ut. Plockade ut harvarna och fick rätt snart bruk på det hela. Gödningen såddes med en spridare som hängde på hydraulen och kördes i stråk som Acke markerat med plastpåsar så det skulle bli någorlunda jämt sått.

På prov hade Erik tankat sin maskin med 50 % etanol som efter att ha öppnat bränslenålen ca två varv extra fungerade rätt så bra. Säg sen inte att vi Grålleklubbare inte är miljömedvetna!

Efter ytterligare harvning var det dags för den gamla såmaskinen som laddats med utsäde.

I ”halvlek” bjöds det på grillad falukorv, kaffe o mackor och i skydd av en logvägg var det riktigt behagligt att sitta och ”ljuga” för varandra! Marketenteriet sköttes som vanligt av Anna-Lisa med bistånd av Maud – tack återigen!

Nu delade vi upp oss, så medan ett gäng sådde färdigt på Viggby rullade vi andra ner till Solvalla och beredde åkern där på samma sätt. Det var fyra traktorer med harvar som lite ostrukturerat for omkring på arealen. Stundtals blev det trångt på ”banan” men det blev i alla fall inga kollisioner – gudskelov – även om det ibland såg hotande nära ut! Hur blev det här med disciplinen egentligen - blev den bortglömd?  – Men det gick så det rök!

Såmaskinen åter på plats och vi kunde, i lite lä, ta en fika på dikesrenen och samtidigt beskåda hur många provade på hur det är att köra en såmaskin. Det är sånt här man lär sig av!

Det här blev en heldag och efter att ha plockat ihop åkte vi nöjda och tillfreds tillbaka hem.

Nu väntar vi på ett fint vårregn, för i skrivande stund har det inte kommit en droppe sedan snösmältningen – så det skulle göra susen för våra grödor!

Så ett tack till Acke och Erik som arrangerade det här!

Åsby/Skanzendagen, Hallstahammar  5:e maj.

Grålleklubben hade inbjudits av företagarna runt Skanzensjön att delta i ett jippo som gick ut på att profilera de olika verksamheterna som dagligen pågår.

Vår lott bestod i att transportera ungar i ett hölass i närheten av Åsby Kött o Vilthandel.

Vi fick låna en balvagn av Sven-Erik Morberg som utrustades på ett säkerhetsmässigt sätt – bl.a. med en bjällra kopplad via ett rep mellan föraren och ”passagerarutrymmet”, om det skulle bli nödvändigt att få stopp på ekipaget!

Dom som fixade det här var Per Eriksson, Tord Högström och Kurt Larsen.

Det blev nu inte bara ungar som åkte utan både föräldrar och en och annan far- o morförälder tycktes trivas och betalade gärna en slant – trots att detta var frivilligt - och det blev ett försvarligt tillskott i vår ”insamlingsgryta”.

Tack Per, Tord o Kurt för rundturerna från oss alla ”ungar” -  i lasset!

Listarallyt, Pingstafton den 26:e maj.

Det här rallyt har blivit något av en klassiker och det är bara ett måste att vara med. Årets upplaga slog återigen rekord med 162 ekipage varav Västmanlandssektionen bidrog med 12 st   grållar. Det är som alltid fantastiskt att både se och höra den här karavanen ge sig iväg. Arrangörerna till det här har - under de sju år vi deltagit - alltid bjudit på nya vägslingor och  i år var inget undantag.

Att omväxlande få köra på slingrande asfaltvägar, dammiga skogsbilvägar eller att glida fram i försommargrönskande hagmarker är i sig en upplevelse.
I år var det lunchuppehåll i närheten av Råby där man kunde knalla runt och kika på alla märkliga åkdon och prata ”veteran” med ägarna.  
Tuffade vidare i det fina försommarvädret fram till målfållan där det blev prisutdelning och ytterligare snack innan hemgång.
Som traditionen bjuder gjorde vi ett stopp hos Jan Lindeberg och hans hustru som bjöd på fika med ”kanongoda” kanelbullar. Tack!

Efter att ha avverkat ca.10 mil på den här turen kunde man summera alla intrycken och konstatera – det här är folkfest, tillsammans med likasinnade och när det är som bäst!

Fagerstaträffen 9:e juni

Alltsedan starten av vår sektion år 2000 har vi försökt få igång en verksamhet i de norra länsdelarna men det har gått lite trögt. Nu hände något genom att Mats Bjurgård tillsammans med Anders Lindmark budade till och arrangerade en träff på Hembygdsgården i Västanfors utanför Fagersta.

Vi släpade upp vårt utställningsmaterial, en ”flaggtraktor”, AT-läkaren Karl-Arne Lundberg med sin Ford 9 N och inte minst Grålledoctorn själv – Erik Lundholm.

Från bygden rullade det in ytterligare 9 st .grållar som ställdes upp på gräsplanen utanför hembygdsgårdens lantbruksmuseum – och vilket väder det var – solsken och 30 grader varmt!

Erik höll sin ”minikurs” i musèet och demonstrerade med planscher och åskådningsmaterial vad som var värt att tänka på när man gjorde renoveringar och gav tips om rena underhållsarbeten.

 Det ställdes många frågor och när klockan var fyra på eftermiddagen var vi tvungna att avsluta en lyckad oh givande dag med löfte att fortsätta den här genomgången som bara hade avverkats till hälften mot vad som var tänkt!

Att det här kom att bli Eriks sista genomgång var det ju ingen som kunde ana, men Karl-Arne har lovat att slutföra genomgången så att den blir komplett!

Tack Mats, Anders, Erik o Karl-Arne för en fin dag!

Bussutflykten” till Kusta traktormuseum 16:e juni.

Utanför Västerås på Kusta gård, har vår medlem Rickard Westerdahl tillsammans med pappa Johan och övriga familjen en imponerande samling veterantraktorer som vi var inbjudna att få kika på.

För att ta sig dit budade vi vår medlem Karl-Åke Claesson som med sin veteranbuss – en Volvo av årsmodell 1952 -  fraktade oss, ett 30-tal förväntansfulla medlemmar ut till Kusta.Turen gjordes efter en noggrant uppgjord tidtabell och med hållplatser som Erik med sin ”Java” kvällen innan hade markerat med BUS-STOP-skyltar. Som biljettförsäljare och konduktör kunde jag - uniformerad i en tidsenlig mössa och väska - ta betalt, så att affärerna någorlunda gick ihop. Att under turen få lyssna till ”Volvo-sexan” och att demonstrera alla fina skyltar om ”tobaksrökning tillåten/ej tillåten”, ”samtal med föraren förbjuden” mm. gjorde att man upplevde sin ungdom på nytt. Som vanligt på våra träffar sken solen och avsaknaden av en modern klimatanläggning hörde så att säga till!

Väl framme tog familjen Westerdahl emot oss och Rickard välkomnade oss med vänliga ord.

Dörrarna till traktorsamlingen stod öppna och vi kunde beskåda en försvarlig samling av framförallt IH, Farmal, Mc Cormic o John Deer men Rickards samling med grållar – en av dom utrustad med halvband – gick inte heller av för hackor.

Framför utställningshallen vevade Rickards bror Erik igång en gammal Mc Cormic som under ledning av Ivan Magnusson fick driva en Svedala stenkross. Det mullrade och rök värre!

Besöket avslutades med att familjen bjöd på fika med dopp i gårdsverkstaden, men istället för att betala för detta kunde vi handla lotter och ”jordbruksprodukter” till förmån för handikappade att få hjälp med träning. Ett fint initiativ!

Innan vi bordade Volvobussen för hemfärd, körde Johan fram familjens Packard - som hade köpts av deras farfar – och nu hade restaurerats till nyskick.

Tack hela familjen för en givande dag och tack Karl-Åke för att vi fick åka i Din buss!

Skörd på Viggby/Solvalla  18:e augusti.

Den torra sommaren gjorde att såväl havren, vetet som kornet, vi sådde i våras, mognade hastigt och att bindardukarna fick monteras i all hast. Ett gäng ”trogna” hjälptes åt att bärga skörden och den kom bara några veckor senare under tak Allt under Ackes ledning – förstås!

Jädersbruksdagarna, Arboga  1 o 2 september

Årets ”Jädersbruksdagar” firade 10-årsjubileum och hade ”motorcyklar” som tema i år.

Vår sektion var där med ”utställningen” och 10-12 grållar, men på grund av att det hade anordnats en moto-crossbana på ”vår åkerlapp” fick vi inte möjlighet att demonstrera våra maskiner och redskap. I stället fick vi lyssna till härliga ljud från gamla veteran- cross- cyklar med ”raka” rör och med förare från tiden det begav sig! Hornen växte i pannan på dom och det blev till slut fullt race! 

Som gammal knutte var det här förstås härligt att uppleva och i avsaknad av en egen motorcykel – tog jag ut grållen på banan och drog en ”repa”, men det blev lite väl skumpigt utan både njurbälte och stötdämpare!

I övrigt deltog vi i sedvanlig fordonsparad, käkade kolbullar och kikade på allehanda råoljemotorer och förstås en massa snack med intresserade besökare, som i år lär ha varit över 7.000. Värvade dessutom ett antal nya medlemmar.

Veteranplöjning, Sevalla  15:e september

Sevalla hembygdsförening anordnar varje år en uppmärksammad veterantraktorplöjning men som tidigare alltid ”krockat” med ”Fårets Dag”. Så inte i år - så Acke och fyra andra medlemmar rullade över till Sevalla och deltog i plöjningen. Acke deltog i tävlingen och snodde åt sig en hedersam 5:e-plats och dom andra var med och ”uppvisningsplöjde”.

Fårets Dag, Åsby/ Hallstahammar  22:a september.

Fårets Dag arrangeras av Åsby Kött och Vilthandel tillsammans med Åsby Lantbruk som välvilligt ställer en åker till vårt förfogande. Vi körde dit kvällen innan och la upp några ryggar och monterade ihop vår utställning.

Dagen bjöd på ett veritabelt blåsväder och gjorde att taket på vårt tält blåste all värdens väg, och våra flaggor smattrade hej vilt i vinden.

Vi var 11 traktorer med en hel del redskap och det var många som prövade på att få till en snygg plogtilta – ja med varierat resultat förstås, men det är på det här viset man lär sig!

En av slutfårorna ville ”rättaren” på Åsby beteckna som ett ”krondike” men med några drag med sin Case 270 och en enorm ”harv”,   var den saken snabbt fixad.

En av våra maskiner avdelades att köra ungar i ett hölass runt anläggningen och detta bidrog till att vår klubbkassa späddes på rätt så bra trots att det var frivilligt att betala.

Packade ihop grejorna och lovade återkomma nästa år för den här aktiviteten är ju lite ”småtrevlig”!

SM-plöjning, Staby/Enköping  6:e oktober.

Årets SM var förlagt till Staby Säteri utanför Enköping och vår sektion var budade av ”Ringarumgrabbarna” att hjälpa till att representera grålleklubben. Tord o Anders plockade med sig varsin traktor som fick fint sällskap av bl.a. ”grålle 2:an” från Ringarum. Hjälpte till att kränga ”grålleprylar och kikade på hur det går till att plöja på ett proffsigt och modernt sätt – ett för en oinvigd märkligt skådespel!

Att grållen ersatte hästen är ju bekant, men här kunde man titta på hur man fint o snyggt använde riktiga grållar att plöja med. Härlig upplevelse!

Veterantraktorplöjningen vanns av en grållemedlem – Hans Nilsson – från Vimmerby, och därtill andra året i rad!                     
Vi gratulerar!

Höstplöjning på Viggby, 13:e oktober.

Så var det dags att plöja ”våra” åkrar inför vintervilan och Acke styrde och ställde så att allt blev som det skulle. Det samlades sex traktorer med förare och några ”nyfikna” som ville passa på att förkovra sig i den ädla konsten att plöja rätt och snyggt.

Bland alla grabbar fanns vår medlem Mari Karlsson som log med hela ansiktet när hon upptäckte att även - ”tjejer kan” – vilket vi gubbar tycker är kul! Vi vill se mera sånt!

Acke hade tillverkat ”mätstickor” till var och en med färgglada markeringar och där det gällde att hålla plogdjupet inom tillåtna gränser. Det var inte helt lätt bl.a. beroende på att det var smetigt värre efter allt regnande.

På plats fanns också en reporter från tidningen ”Nostalgia Special Traktor” som ev. kommer att göra ett reportage omkring det här.  Häftigt att vi blir uppmärksammade – eller hur!

Tröskning, Solvalla, 27:e oktober.

Vi samlades ett 20-tal entusiaster och Acke instruerade och delade upp oss i trösklag med olika färg – gult o grönt. Han hade även utrustat två gamla väckarklockor med lika färgmarkeringar. Vitsen var att vi skulle jobba ½ timme i stöten, så när timvisaren gick in på annan färg var det dags att byta lag!

Först tog vi hand om havren och sen vetet o kornet. Acke hade gått igenom tröskverket som i år fungerade oklanderligt utan en massa stopp.

I verkstan hade Anna-Lisa och Mari bullat upp med kaffe o smörgåsar och så förstås den traditionsenliga ”grynslinkan” som satt fint efter att ha avverkat ett dammigt pass. Tack flickor!

Tesen att - ”tjejer kan” – visade sig även här för Mari klättrade upp och matade verket hur fint och jämt som helst – något som ibland saknas när grabbar vill visa musklerna!

Räknade igenom sädessäckarna och hjälptes åt att baxa ihop alla redskap vi använt under säsongen. Innan hemgång höll Acke en kurs i hur tröskverket fungerar och visade hur man ställer in slagor, byter såll och allmänt hur allt hänger ihop.

Tack Acke för din ständiga entusiasm !

 

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.